Trăiri spirituale

Foarte multă lume asociază spiritualitatea cu experiențe ezoterice, văzutul de luminițe, tuneluri, comunicare cu ființe subtile și multe multe altele. Și dacă e să pui o întrebare cuiva, întrebarea corectă e ”ce ai simțit?”. Și desigur că toate aspectele astea mai subtile ale existenței sunt interesante dar nu prea au legătură cu spiritualitatea. Cuvântul spiritual vine de la spirit, suflet. Adică spiritualitatea are legătură cu spiritul, sufletul. Sufletul e acea parte a noastră (de fapt e ceea ce suntem noi de fapt) care e eternă. Și mai are câteva calități dar calitatea de a fi etern e relevantă pentru discuția de acum.

Pentru că ăsta e un indicator foarte important pentru a identifica ce e material și ce e spiritual. Tot ce se schimbă e material. Corpul nostru grosier de acum e evident diferit de cel de acum 10 ani. Și probabil că va fi diferit de cel de peste 10 ani. Deci concluzia logică e că corpul grosier e temporar deci material. Gândurile și emoțiile noastre sunt la fel trecătoare. Deci asta le face … ați ghicit … materiale. Sigur că înțeleg că corpul grosier e cumva și pe lângă asta mai există câteva straturi subtile. Și că unele experiențe și trăiri se pot face fără a implica neapărat corpul grosier. Da, există un corp grosier și un corp subtil. Și mintea face parte din corpul subtil.

Krișna ne spune în Bhagavad Gita ce părere are despre tot ce e material:

ye hi saṁsparśa-jā bhogā
duḥkha-yonaya eva te
ādy-antavantaḥ kaunteya
na teṣu ramate budhaḥ

O persoană inteligentă nu ia parte la cele ce sunt pricini de suferință, născute din contactul cu simțurile materiale. O, fiu al lui Kunti, asemenea plăceri au un început și-un sfârșit, așa că cel înțelept nu se lasă cuprins de desfătările lor.

Adică un om inteligent nu e foarte interesat de ce simte azi, indiferent cât de ezoteric e. El nu e interesat de vise, nu e interesat de luminițe, tuneluri, sunete, comunicări cu ființe subtile și multe alte lucruri care sunt prezentate ca fiind spirituale. Pentru că cineva inteligent înțelege că ceea ce este el de fapt nu obține o plăcere reală din aceste lucruri. Și asta nu e o filozofie pentru oamenii care se plictisesc. Cineva care a gustat un pic din plăcerea sufletului știe că aceasta nu se compară cu nici o altă plăcere din lumea materială. Așa că nu-și pierde vremea alergând după fericirea temporară.

Și de obicei diverși oameni vin la acest gen de persoane. ”Am simțit un bâzâit ca un roi de albine.” ”Cântă Hare Krișna și o să-ți treacă.” ”Am văzut o lumină albă.” ”Cântă Hare Krișna și o să-ți treacă.” ”L-am visat pe bunicul și mi-a zis …” ”Cântă Hare Krișna și o să-ți treacă.” ”Am văzut o ființă subtilă care s-a manifestat lângă patul meu.” ”Cântă Hare Krișna și o să-ți treacă.” Sigur că de obicei oamenii nu înțeleg, nu vor să accepte răspunsul. Dar răspunsul e corect.

Leave a comment