Paradoxul lui Epicur

Paradoxul lui Epicur

Uneori ateiștii folosesc argumente filozofice pentru a demonstra inconsistența sistemului teologic. Unul dintre ele e argumentul dat de filozoful grec Epicur. Care e logic și aparent de necombătut. Dacă pornim de la premiza că Dumnezeu e atotbun și atotputernic, cum putem explica existența suferinței și a răului? Și argumentul lui e cel de mai jos.

Paradoxul lui Epicur | Pagini apologetice catolice
E Dumnezeu doritor să oprească răul și nu poate? Atunci nu este omnipotent. Poate dar nu vrea? Atunci nu este binevoitor. Poate și dorește? Atunci de ce mai există rău? Nici nu poate nici nu vrea? Atunci de ce să-l mai numim Dumnezeu?

Adică dacă Dumnezeu nu poate să oprească răul atunci înseamnă că nu e atotputernic. Logic, nu? Dacă poate și vrea să oprească răul … atunci de ce mai există rău? Și asta e logic. Dacă poate și nu vrea să oprească răul atunci Dumnezeu e rău. Care deja e puțin tras de păr. Și o să explic puțin viziunea scrierilor vedice și răspunsul lor la dilema lui Epicur. Cei care au mai citit acest blog știu în mare care e răspunsul.

Explicația vedică

Răspunsul scurt e că Dumnezeu poate să oprească răul. Altfel nu ar mai fi atotputernic. Dumnezeu vrea să aibă cu fiecare dintre noi o relație de iubire. O relație de iubire înseamnă că cei doi parteneri, în mod liber, aleg să-l iubească pe celălalt. Pentru ca să aibă o relație de iubire cu fiecare dintre noi, Dumnezeu ne dă liberul arbitru. Putem să îl iubim sau putem să-l urâm. Desigur că ar prefera să-l iubim dar nu ne constrânge.

Suntem liberi să îl blasfemiem, să zicem că e mort, nu există și multe altele. Evident, Dumnezeu nu ia lucrurile astea prea în serios, la fel cum nu iei în serios un copil care vorbește prostii. Dar desigur, ar prefera să aibă o relație de iubire cu fiecare dintre noi. Și în acea relație de iubire, Dumnezeu se ocupă de tot, nimeni nu are absolut nici o grijă. Asta e religia despre care vorbește Isus Hristos. E la fel în orice societate, doi oameni se pot iubi sau nu, e o alegere liberă care nu e reglementată prin lege.

Karma

Dacă nu vrei această relație de iubire, atunci nu ai de ce să stai în asocierea cu Dumnezeu. Pentru că nu vrei să ai de a face cu El. Așa că pentru cei care nu vor să aibă de a face cu Dumnezeu, e creată această lume materială. În care fiecare face absolut ce vrea. Adică dacă vreau să-i scot ochii vecinului, în principiu pot să fac asta. Dar ca să învăț că acest lucru nu e bine, atunci există consecințe. La fel cum în orice societate sistemul legal îi constrânge pe cetățeni să aibă un minim de moralitate.

Nu-l iubesc pe vecinul dar nu-i scot ochii pentru că o să ajung la închisoare. Sigur, nu e cea mai înaltă conștiință dar e mai bine decât să-i scot ochii. La fel, la nivel universal există legi care stabilesc ce e bine și ce e rău și consecințele acestora. De aceea pentru faptele rele există consecințe negative. Care desigur nu sunt eterne cum greșit cred unii creștini. Ăsta e un nivel de religie primar, religia fricii. Sunt înclinat să-i scot ochii vecinului dar nu o fac de frică. Desigur că nu e un nivel foarte avansat dar e bună…

În același timp, în religia materialistă, faptele bune sunt recompensate. La fel cum uneori copiii sunt educați că dacă duc gunoiul primesc o ciocolată. E un mod destul de primitiv dar ajută. Asta e partea materialistă a religiei, morcovul și bățul. Care educă oamenii să aibă o minimă moralitate. Desigur, superior acestui nivel e cel care face acțiunile corecte dintr-un simț al datoriei, face o acțiune bună pentru că așa crede el că e corect și fără să aștepte o recompensă. Asta e ceea ce se numește karma yoga. Și superior acestui nivel e nivelul la care cineva face bine din iubire pentru ceilalți.

Deci pe scurt, fiecare face exact ce vrea. Respectarea legilor universale este obligatorie. Iar iubirea față de ceilalți și față de Dumnezeu e opțională.

Un exemplu simplu

Maestrul meu spiritual dădea un exemplu simplu. În războaiele mondiale, englezii și germanii se bombardau unii pe alții și se atacau în diferite feluri. Și femeile din cele două țări se rugau aceluiași Dumnezeu ca soții și fii lor să se întoarcă acasă. Desigur, ei se ucideau unii pe alții așa că nu toți s-au întors acasă. Și multe femei au devenit ateiste pentru că Dumnezeu nu le-a răspuns rugăciunilor. Desigur … nimeni nu l-a întrebat pe Dumnezeu dacă vrea ca acest război să aibă loc. Deci în contextul ăsta, dacă noi ne tăiem venele, cum putem să dăm vina pe Dumnezeu pentru că ne curge sânge?

4 thoughts on “Paradoxul lui Epicur

 1. Nici o explicatie nu e buna, pt ca noi sintem creatorii universului. Dumbezeu e in noi, noi sintem Dumnezeu. Si atunci toate dilemele sint zero.

  Like

  • Am mai discutat aspectul ăsta. Oamenii aruncă și ei cu lucruri pe care le-au auzit de la alții. Ideea că noi suntem Dumnezeu e cea mai mare prostie, cum pot să fiu un Dumnezeu care nu e capabil să se lege la șireturi? Și asta cu Dumnezeu care e în noi … e bine să înțelegem un pic de filozofie ca să înțelegem corect afirmația asta

   Like

 2. Cum rămâne cu Noe? Un creator atotputernic și omniprezent, imparțial și iubitor al propriei creatii, ce lasa liberul-arbitru copiilor săi, decide la un moment ca trebuie sa pedepsească omenirea pentru faptul ca a ales calea cea rea, traind in desfrâu și materialist, salvează doar un om cu familia lui și doar o parte dintre viețuitoarele existente la acel moment pe pământ indicandu-i lui Noe ce sa primească și ce nu pe arca. Se pare ca familia lui Noe avea in componenta membri din rase distincte, negri, europeni, asiatici, piei rosii, pigmei, etc și ca aceștia s-au separat la in moment-dat, fiecare rasa alegând un teritoriu pe care sa se dezvolte și timp de câteva mii de ani neavând niciunul conștienta divinității creatoare unice! Mai mult, ii pedepsește periodic pe aleșii săi, neintervenind in momente grave, când calamitățile naturale sau razboaiele și genocidele ucid fără discernământ și pe cei curați și pe ceilalți. Unui om căruia liberul-arbitru nu i-a fost alterat de ,,învățături’’ și de ,,ghiduri morale” i-ar fi tare greu sa discearnă in favoarea unei astfel de teorii!

  Like

  • Asta e ceva de genul … eu mi-am dat cu ciocanul peste degete dar e vina lui Dumnezeu că mă doare. De ce nu intervine? Adică de ce nu mă lasă să fac ce am chef (să-mi dau cu ciocanul peste degete) dar să mă și protejeze (adică să nu mă lase să-mi dau cu ciocanul peste degete). Un tată responsabil e preocupat nu doar de satisfacerea nevoilor fiului său ci și să îl învețe să devină o persoană responsabilă. Și exact asta face Dumnezeu. Nu vrei să ai de a face cu mine? Nici o problemă.

   Dar atunci există legea karmei și orice faci are o consecință. Faci bine, iese bine. Faci rău, iese rău. Și ideea asta că războaiele ucid fără discernământ e iar incorectă. Fiecare persoană suferă rezultatele propriilor acțiuni din trecut. PROPRIILE ACȚIUNI. Repet … propriiile acțiuni. Deci nu suferă nimeni nevinovat, absolut nimeni. Autoritățile din acest univers, reprezentanții lui Dumnezeu știu exact cum să aplice legile karmei și nu greșesc.

   Există un banc foarte corect din punct de vedere filozofic cu cineva pe o navă în larg. Și la un moment dat, apare o furtună imensă și respectiva persoană înțelege că urmează sfârșitul. Și uitându-se către cer începe “Doamne, știu că sunt un mare păcătos. Înțeleg asta și evident că merit să mor. Dar toți acești oameni nevinovați, ei nu merită să moară pentru păcatele mele” Și atunci se aude o voce din cer: “Dacă ai știi de cât timp încerc să vă aduc pe toți împreună”.

   Deci îmi pare rău că trebuie să vă spun dar nu există greșeli. Fiecare primește exact ce merită. Nu se întâmplă lucruri rele oamenilor buni …

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s