Matrix

Dacă tot am început cu filmele spirituale, era evident că nu puteam rata ocazia să vorbesc puțin despre Matrix, care e un clasic în domeniu. Cel puțin prima parte prezintă câteva idei spirituale foarte interesante.

Pilula roșie sau pilula albastră?

La fel ca lui Neo, fiecăruia dintre noi i se pune în față decizia “pilula roșie” sau “pilula albastră”? Vrei să afli adevărul sau vrei o fericire iluzorie, ceva “călduț” dar care e de fapt un mare compromis. Și din păcate majoritatea oamenilor aleg pilula albastră, să se complacă într-o poziție “călduță”. Și în mod interesant, chiar și cei care cred că aleg pilula roșie, de fapt aleg tot pilula albastră.

Adică oamenii nu urmează o cale spirituală pentru a obține realizarea de sine, urmează o cale spirituală pentru a își îndrepta un pic spatele și a își controla mai bine mintea. De ce să își controleze mai bine mintea? Păi ca să fie mai eficienți … în Matrix. Ceea ce ne duce la punctul principal.

Ce e Matrix-ul?

Desigur că fiind un film american, ideile spirituale sunt combinate cu tot felul de stereotipuri de la Hollywood. Femeia, lupta om – roboți și multe alte idei SF. Dar ideea matrix-ului e foarte bună și probabil luată din scrierile vedice. Care e originalul? Păi scrierile vedice ne spun că fiecare dintre noi e o entitate spirituală la origine și că locul nostru nu e în lumea materială. Și de fapt această lume materială e iluzorie, e ceva care ni se proiectează în fața ochilor.

E ca un fel de realitate virtuală în care simțurile noastre sunt conectate la aparate și cu ajutorul simțurilor materiale, ni se proiectează o altă realitate. Și această realitate virtuală e atât de bine făcută, atât de “realistă” încât nici nu se pune problema să ne gândim că de fapt ceva nu e în regulă. Și atunci fiecare e preocupat de a obține o poziție cât mai bună în realitatea virtuală. La fel cum în film, unii au făcut pact cu cei care administrează Matrix-ul pentru a obține o poziție mai bună. Dar evident iluzorie.

Pentru că scopul “jocului” nu e obținerea unei poziții bune în Matrix, scopul e evadarea din Matrix, de a reveni la poziția noastră reală.

Ce e acea realitate?

Sigur că partea cu lupta dintre oameni și roboți și faptul că suntem cumva forțați să rămânem în realitatea virtuală pentru că roboții au nevoie de energia noastră e … SF. De fapt, în corpul nostru spiritual, noi părem pentru ceilalți ca cineva care e absent, “căzut pe gânduri”. Și în aceste câteva frânturi de timp se petrece toată existența noastră în lumea materială, milioane și milioane de vieți.

De ce nu ne “trezim”?

Și mai interesant de atât e că nu ne forțează nimeni să rămânem în realitatea virtuală. Singurul lucru care ne ține aici e că … ne place aici. Putem să plecăm oricând, trebuie doar să ne dorim. Desigur că unele persoane își doresc asta dar … își doresc și multe alte lucruri. Își doresc și multe lucruri care au de a face cu realitatea virtuală.

Și singurul mecanism al acestei realități virtuale de a ne ține aici e să ne prezinte lucruri atractive pentru noi. Cum facem un pas spre ieșire, cum apare ceva “interesant”. Și atunci ne oprim să ne bucurăm de acel lucru și uităm că încercam să ne trezim. Și ne trezim peste x luni, ani, vieți că parcă plecasem undeva. Și mai facem un pas spre ieșire. De asta ieșirea din Matrix e foarte grea, pentru că lupta nu e cu agenții, lupta e cu propria minte și cu dorințele materiale. Și atâta vreme cât mai avem dorințe materiale, agenții realității virtuale ne vor exploata acele dorințe ca să ne țină aici.

Cam astea ar fi ideile spirituale din film. În rest nimic nou, idei din interiorul Matrixului ca în orice film american …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s