Cum să alegi un primar?

Cum zilele astea sunt alegeri locale, am zis să dau o perspectivă spirituală asupra acestor alegeri. Fiind complete, scrierile vedice au o părere despre orice subiect deci evident și despre datoria unui primar, cum se alege și așa mai departe.

Care e datoria unui primar?

Un prim aspect ar fi să definim care e datoria unui primar, care e “fișa postului”? Și din scrierile vedice aflăm că un conducător de orice fel (cap de familie, șef de scară, consilier local, primar șamd) e responsabil pentru bunăstarea fizică, mentală și … spirituală a subordonaților săi.

Din punct de vedere fizic, conducătorul e responsabil ca subordonații săi să aibă unde dormi, ce mânca și alte cele. Și din punct de vedere mental, e responsabil ca subordonații săi să fie liberi de anxietăți, să nu fie stresați și așa mai departe. Ceea ce e cunoscut și acceptat, cel puțin teoretic.

Dar cea mai importantă datorie a unui conducător e ca subordonaților săi să li se creeze cadrul în care să progreseze din punct de vedere spiritual. Și de fapt asta e datoria principală a unui conducător și restul datoriile sunt subordonate acestui principiu. Bunăstarea fizică și mentală nu sunt un scop în sine, ele sunt menite să asigure cadrul în care oamenii să poată progresa din punct de vedere spiritual.

Și dacă un primar asigură doar bunăstarea materială a cetățenilor, un astfel de primar e complet necalificat. Desigur, dacă e să ne uităm în programele candidaților la primărie, probabil că nu vom găsi pe cineva care să aibă ca prioritate progresul spiritual al cetățenilor. Dar ar trebui …

Cine ar trebui să voteze?

Și ca să mai arunc un pic de controversă, un aspect interesant e sistemul de alegere al unui conducător. Desigur, noi folosim un sistem în care fiecare are drept de vot. Ceea ce înseamnă că indiferent de calificare, fiecare are drepturi egale. Fie că știu cine candidează sau nu, fie că au citit sau nu programele candidaților, toți au același drept de vot.

Ceea ce nu prea are sens, pentru că în general drepturile vin la pachet cu o anumită responsabilitate. Și problema e că oamenii sunt coruptibili. Pentru majoritatea, dacă mergi cu o găleată cu ceva orez, făină și zahăr cu câteva zile înainte de alegeri, e suficient ca să te voteze. Sigur că poate la unii gălețile sunt mai “complexe” sau mai subtile, dar cam ăsta e principiul. Dacă acel conducător îmi dă un “morcov”, îl votez. Dacă nu … nu.

Care e problema? Păi problema e că a luat bani de altundeva ca să-mi dea acel morcov. Poate cineva rămâne fără morcovi. Ceea ce e evident … treaba lui. Și cel mai probabil acel cineva care plătește morcovii voi fi chiar eu, prin taxe mai mari în următorul mandat.

Deci atunci când fiecare votează bazat pe interesul personal (de fapt de multe ori bazat pe interesul personal imediat), atunci binele comunității nu mai e un criteriu. Câștigă acel care știe mai bine să exploateze dorințele votanților. Și evident că și poate.

Consiliul înțelepților

De asta în cultura vedică nu avea toată lumea drept de vot, nu exista un sistem democratic. Sistemul era în general monarhie, cu un lider puternic. Și acest lider puternic funcționa sub îndrumarea înțelepților. Pentru că acești înțelepți nu erau coruptibili, nu puteai să-i mituiești cu o găleată cu orez și făină. Și ei erau interesați de bunăstarea cetățenilor, puteau să fie detașați de propriul interes.

Așa că acești înțelepți “ungeau” un nou rege, dădeau jos un anumit rege, alegeau altul și așa mai departe. Frumos și curat, nu se cheltuiau bani pe afișe, nu stăteau oamenii în centru să obțină semnături, nu se organizau alegeri în fiecare an și așa mai departe. Drepturile înseamnă responsabilitate și doar cei responsabili aveau dreptul să aleagă. Și de fapt nu era chiar un drept, era o datorie pe care și-o făceau față de comunitate.

Nu prea seamănă cu ce vedem acum, nu?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s