Mr. Nobody

Continuăm discuțiile despre filme și astăzi e vorba de un film numit “Mr. Nobody”. Care are un motiv destul de interesant, ideea că în funcție de alegerile pe care le facem, selectăm o variantă sau alta din variantele de viitor posibile. Adică viața eroului nostru e deja scrisă și acolo are câteva alegeri prin care alege dacă merge pe scenariul 1 sau scenariul 2. Dar mai e un subiect și mai interesant, faptul că în 2092 oamenii vor fi nemuritori.

Obținerea nemuririi

Conform filmului, în 2092 Nemo este ultimul muritor de pe pământ și mai are foarte puțin de trăit. Toți ceilalți se folosesc de metode de rejuvenare a celulelor și sunt practic nemuritori. E o idee care pare foarte atractivă, faptul că prin metode științifice o să reușim să obținem un corp nemuritor.

Dar în contextul epidemiei din 2020, scenariul pare mai degrabă de domeniul ficțiune. Pentru că e evident că știința modernă e foarte foarte departe de stadiul respectiv. Și dovada e simplă, de aproape un an se chinuie să găsească o soluție la un mic virus și nu găsește. Pentru că reclama e foarte bună dar practica e cu totul alta.

Desigur, am mai scris asta, întreg demersul obținerii nemuririi corpului e o prostie. Pentru că noi suntem deja nemuritori. Acest lucru e clar de la începutul Bhagavad Gitei. Krishna îi spune lui Arjuna:

na tv evāhaṁ jātu nāsaṁ
na tvaṁ neme janādhipāḥ
na caiva na bhaviṣyāmaḥ
sarve vayam ataḥ param

Nu a fost niciodată un moment când eu să nu exist, nici tu și nici acești regi. Și nici în viitor nu va înceta vreunul dintre noi să existe.

na jāyate mriyate vā kadācin
nāyaṁ bhūtvā bhavitā vā na bhūyaḥ
ajo nityaḥ śāśvato ’yaṁ purāṇo
na hanyate hanyamāne śarīre

Pentru suflet nu există nici naștere nici moarte în nici un moment. … El este nenăscut, etern, mereu existent și primordial. El nu este ucis când corpul este ucis.

Deci ceea ce e nemuritor e sufletul și nu corpul. Și corpul, orice am face, tot temporar rămâne. Există în acest univers entități care chiar au acea tehnologie genetică la care visăm noi și de care suntem foarte departe. Dar totuși, și acele entități mor. Pentru că asta e natura lumii materiale. Așa că a căuta viața eternă în corpul material temporar e o mare prostie. Și chiar și dacă, prin absurd, am ajunge la acel nivel tehnologic, tot o prostie ar fi. Ce persoană normală ar vrea să trăiască etern în genul ăsta de corp material?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s