Cine e vinovat de incendiul de la Piatra Neamț?

A fost mediatizat săptămâna asta destul de mult cazul cu incendiul din spitalul de la Piatra Neamț. Și evident că toți cei care au avut câte ceva de spus au găsit câte un vinovat. Care desigur e … altul. E o atitudine foarte comună în lumea materială. Pentru că în lumea materială există suferință și da … uneori chiar și moarte. Și trebuie să aflăm cine e de vină.

Brahmanul din Avanti

În Bhagavata Purana există descrisă povestea unui brahman din Avanti. El avea venituri relativ bune dar era foarte zgârcit. Atât de zgârcit încât nu cumpăra nimic din ceea ce era necesar pentru el și familia lui și îi menținea pe aceștia la un nivel minim. Cu toate că avea mijloace financiare. Și după ceva vreme, niște hoți i-au furat toată averea agonisită.

Și cum soția și copiii erau deja împotriva lui, acest brahman a hotărât că e momentul să renunțe la tot (ca și când ar fi avut la ce să renunțe), a luat jurământul tăcerii și a plecat să cutreiere prin lume. Și de aici au început să i se întâmple tot felul de lucruri, care mai de care mai neplăcute. Oamenii îi furau puținele lucruri pe care le avea, îl jigneau, îl băteau, îl legau și multe altele.

Cine e vinovat?

În această stare, brahmanul nostru și-a pus întrebarea logică: cine e vinovat pentru tot ceea ce i se întâmplă. Și fiind educat, a început să dea tot felul de răspunsuri. Primul a fost că oamenii care se purtau urât cu el erau vinovați. Și a respins acest răspuns pentru că acei oameni sunt doar instrumente prin care se aplică legile karmei. Să fie semizeii, ființele superioare care aplică legile karmei? Nu, ființele superioare doar aplică legile karmei. Planetele? Da, planetele au o influență asupra vieții noastre dar ele acționează doar ca un instrument care indică ceva care există deja.

Și după alte câteva variante, brahmanul nostru ajunge la răspunsul logic dar foarte greu de acceptat. Și brahmanul nostru ajunge la concluzia că doar propria sa minte necontrolată care activează diverse funcții ale naturii materiale care rezultă în diverse activități. Și care activități rezultă în anumite reacții, mai mult sau mai puțin plăcute.

Ca să revenim …

Deci dacă e să dăm o explicație pentru problemele din viața noastră, urmând exemplul brahmanului din Avanti, putem observa că lucrurile rele care ni se întâmplă nu sunt cauzate de partidul x sau y care nu au făcut stradă în fața casei mele. Ele sunt cauzate de propria minte necontrolată și de activitățile mele din trecut care m-au adus în situația de față.

Și dacă e să mergem și mai departe, de fapt problema e că suntem în locul greșit. Un loc în care bolile, bătrânețea și moartea sunt peste tot. Și nu ne-am mai mira atât de faptul că în lumea materială mai există și oameni care mor din când în când. Ba, mai mult, dacă nu ne place cum e în lumea materială, am face și ceva în direcția asta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s